Ostbergé a győzelem, Vinczéé a PowerStage

Publikálva: 4 hónapja

A norvég Ostberg-Barth kettős beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az ismeretlen murvás szakaszokon is győzni tudott és bezsebelte a győztesnek járó pontokat, amelyek most másfélszer annyit értek.

Másodikként érkezett a Vincze-Németh páros, aki a verseny során sokszor érezte azt, hogy idő előtt be kellene fejeznie, hiszen folyamatos defektek, műszaki hibák nehezítették a dolgát, de mivel tudjuk, hogy a verseny csak a célban ér véget, nem adta fel. Milyen jól is tették Vinczéék, az utolsó két szakaszgyőzelmükkel, nem mellesleg a PowerStage-et is megnyerték, tovább tudták növelni elsőségüket az Országos Rallye Bajnokságban.

Velenczeiék gyakorlat híján, boldogan aláírták volna a verseny elején ezt a harmadik helyet, azonban érezték, ebből lehetett volna második is, ami kissé elvette örömüket.

 

A mezőny egészéről elmondható, hogy lubickoltak a nehéz murvás pályák kínálta lehetőségekben, a forróság okozta kellemetlenségeket legyőzte a jóízű autózás.

 

De hogyan is látták? A nyilatkozatokból megtudhatjuk:

 

Mads Ostberg, Patrick Barth (Citroen C3 Rally 2): „Nagyon klassz verseny volt. Az is élveztük, hogy murván versenyezhettünk, a pályák nagyon jók voltak. Forróság volt ugyan, de őszintén szólva, részünkről ez rendben volt, a kocsiban erre nem is gondoltunk. A legjobb pillanat azonban most van, hogy nyertünk.”

 

Vincze Ferenc, Németh Gergely (Skoda Fabia R5): „Borzasztó jó volt a mai nap! A tegnapi teljesítményünk után úgy éreztük, ki kellene állnunk, annyi balszerencse ért minket, két defekt, az elektronika is túlmelegedett. De látszik, hogy sosem szabad feladni, az utolsóig ki kell tartani. Kicsit módosítottunk az autó beállításain, finomhangoltunk, mert nagyon csúszott a hátulja, így tudtunk gyorsulni. Az ellenfelek defektet kaptak Kislődön, amit nyerni tudtunk, plusz a power is, ami minden örömünket felülmúlja, hogy egy Madsot, egy világbajnokot murván, legalább egy gyorson meg tudtuk verni. Jobban örülök ennek a második helynek, mint egy aszfaltos győzelemnek!”                         

 

Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt (Skoda Fabia Rally 2 Evo): „Nyílván jó ez a harmadik hely, ez a legjobb eredményünk itt a Veszprém Rallye-n, azonban ahogy az utolsó két gyors előtt álltunk, jobb lett volna a második hely. Megpróbáltam nyomni, mind a power pontokért, mind az ORB pontokért, hogy Feri ne lépjen el, de sajnos hibáztam, egy erősebb jobb kanyarban kiugrattam egy buckára, ami megigazította az elejét, így bent maradt egy jó pár másodperc, amíg visszajöttünk az útra. Sajnos ez így alakul, ha a verseny előtt ezt felajánlják nyilván elfogadjuk, de így a bajnokságban Feri előttünk van.”         

 

Balogh János, Holczer Dániel (Skoda Fabia R5 Evo): „Eb-szintű pályákon mentünk, tök jól éreztük magunkat. Tudtunk épülni, a második körben már bíztató jelei voltak annak, hogy ha gyorsan kéne menni, akkor talán még tudunk is. Más motivációval csináltuk végig ezt a hétvégét, tökéletesen elégedettek vagyunk. A bajnokságban nem vagyunk érdekeltek, terveztük, hogy jövünk, de amikor megtudtuk a programot, már biztosak voltunk benne.”

 

Klausz Kristóf, Csányi Botond (Skoda Fabia Rally 2 Evo): „Gyakorlatilag azt nem sikerült kihozni a mai napból, amit terveztünk, a nap elején az első helyért szerettünk volna küzdeni. Itt a célban pedig örülök, hogy az ötödik hely megvan. A második körben hibáztam a hegyesdi szakaszon, a gumiválasztás sem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, defektet is kaptunk, úgy mentünk le kislődi szakasz második felén. Az etapon még szerelni is kellett az autót, ott késést szedtünk össze, szóval ennek fényében nagyon örülök az ötödik helynek.”

 

Tóth Tibor, Szabó József (Skoda Fabia R5 Rally2): „Alapvetően nagyon szeretjük a Veszprém Rallye-t, azonban soha nem szoktunk itt jó eredményt elérni, most úgy néz ki, hogy a sok teszt, a segítség és a tökéletes autó összehozta, hogy jó eredményt értünk el, nagyon élveztük, szuper verseny volt.”

 

Németh Gábor, Adorján (Skoda Fabia R5 Evo): „A mai napon is próbáltunk egy közepes tempót belőni a számunkra teljesen új szakaszokon. Az első körben túl kemény gumikat választottunk, folyamatosan csúszkáltunk, de nem is tudtam igazán, hogy ennek ilyennek kell-e lenni ezeken a pályákon, vagy teljesen melléválasztottunk. A második szakasz közepén kaptunk egy defektet, onnan kicsit borult a verseny, próbáltuk magunkat összeszedni, most így sikerült. Mindenki azt mondta, mennyire fogom szeretni a

murvát, biztos nagyon jó, de egyelőre ezt a fél méteres nyomban való sínautózást még nem érzem annyira magaménak. Még kicsit több tapasztalatra van szükségem ehhez.”

 

Székesfehérvár-Veszprém Rallye, ideiglenes végeredmény:

  1. Mads Ostberg, Patrick Barth (Citroen C3 Rally 2) +1:27:42.0
  2. Vincze Ferenc, Németh Gergely (Skoda Fabia R5) +1:30.1
  3. Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt (Skoda Fabia Rally 2 Evo) +1:36.1
  4. Balogh János, Holczer Dániel (Skoda Fabia R5 Evo) +1:56.2
  5. Klausz Kristóf, Csányi Botond (Skoda Fabia Rally 2 Evo) +2:19.0
  6. Tóth Tibor, Szabó József (Skoda Fabia R5 Rally2) +3:01.7