Rallyezzunk, vagy focizzunk?

Publikálva: 4 hónapja

Mindössze 11 versenyzőpáros adta le a nevezését a Rally2 Bajnokság egyetlen murvás futamára, a Székesfehérvár-Veszprém Rallye-ra. 11 pilóta, 11 navigátor, egy tömör, de izgalmasnak ígérkező rallye-n kívül akár még egy barátságos, Rally2-es válogatott focimeccset is összehozhat a hétvégén. Rúgjuk el a gáz mellett a pöttyöst is, ejtsünk szót mindenkiről, nézzük mire készülhetünk a Balaton partján!

Körülbelül 20-25 Rally2-es páros nevezésére számított mindenki a Székesfehérvár-Veszprém Rallye-ra, ám ehhez és az elmúlt 20 évhez képest is negatív rekord született, még úgy is, hogy az eleinte 9 duót felvonultató nevezési lista a végére 11 egységre „duzzadt”. A legutóbbi futamon, a pokolian forró Kazincbarcika Rallye-n a Just4Fun-os versenyzőkkel együtt 88 páros neve szerepelt a rajtlistán, és végül Fekete Gyuláék korai megforgása, illetve Ifj. Fogarasi Attiláék nyolcadik szakaszon történt motorleállása után Krehlik Nándiék 1,3 másodperccel nyerték meg a futamot Üveges Sándorék előtt, a bronzérem pedig Janovich Rolandé és Csáthy Miklósé lett. Janovichék a murván is ott lesznek, és egészen biztosan nem a túlélésre fognak játszani, hanem az abszolút győzelemért szállnak harcba, hiszen a jóval nagyobb mezőnyben is az elsőségért szoktak csatázni. A Rally2 Bajnokság 2014-es sorozatának abszolút második helyezettje, a murván igencsak járatos Jobbágy Péter, Búzás Róberttel a jobb1-ben sok borsot törhet Rolandék orra alá, de a zöld gombszeműt hajtó legények Mikulás Rallye-n elért abszolút első helyét sem a hangyák hordták össze 2020-ban. Idén még nem láttuk a Rally2 Bajnokságban Desics Pétert, akinek a Citroen-jében Szegedi Krisztián diktálja majd az itinert. Cseke Péter és Csikós Borbála számára hazai verseny lesz a hétvégi futam, ráadásul mindketten imádják a murvát, a világ összes kincséért sem hagynák ki, így az Orfű Rallye után újra ott lesznek a mezőnyben. Virág Tamás és Matics Barbi hasonló cipőben jár, amikor csak tehetik beneveznek a murvára, hozzájuk csatlakozik Ruszkai Attila és Bodnár Attila és az egy szem Just4Fun-os páros, Vass Károly Hoferka Péterrel, akikkel együtt összesen négy kereklámpás, 2101-es Zsiguli sorakozik fel a rajtvonalnál.  A P12-es kategória lesz ezúttal a legnépesebb, hiszen öten jelentkeztek ide a 11-ből. A P13-ban, értékelésen kívül, magányos farkasként fog árválkodni Kókai Gábor és Szőllősi Róbert, azaz Báttya, akik a végső elszámolásnál mindenképpen dobogós helyen szeretnének befutni a célba, nagyon örülnének egy bronzéremnek, még úgy is, ha P13-as mivoltuk miatt azt nem kaphatják meg. A 6-os géposztályba négyen neveztek, a 201-es rajtszám is egy itt versenyző páros, mégpedig Kocsis Imre és Henszelmann Zsolt Citroen C2R2 Max-ára kerül majd fel, akiknek, ráadásul a Bakonyból nem kell messze utazniuk a murvás megmérettetésért. Ellentétben Goller Ákossal és Tóth Szabolccsal, mivel a nyíregyházi pilóta és a szuhai navigátor jó sokat kocsikázik majd a helyszínre, viszont az 1,2-szeres szorzónak köszönhetően szeretnének felzárkózni, közelíteni a bajnokságban is az élmezőnyhöz. A mezőny másik Peugeot 208 R2-jét Tellér Antal és Tellér Antónia hozza el a murvára, akik már 2020-ban és 2021-ben is autóztak a laza talajon, Mikulás és Veszprém Rallye-n egyaránt. Nagyon megkedvelték a murvát, boldogok lennének, ha vasárnap este egy újabb célba érkezést ünnepelhetnének meg a Veszprém Arénánál, körülbelül 18:30-kor.

Ide három előfutó páros felvezetésével, öt szelektív szakaszon, 85,15 gyorsasági és összesen 245,85 kilométeren át vezethet az út a résztvevőknek. A versenynapot akár egy jóízű pancsolással is el lehet kezdeni a Balatonban, hiszen az első szakaszra, a klasszikus Kislőd-Szentgálra csak 12:50-re kell megérkeznie a 201-es rajtszámú versenyautónak. Itt és a 20,4 kilométeres Kislőtéren kétszer, míg a szintén nem rövid, majdnem 19 kilométeres Hegyesden egyszer fog végig száguldani a mezőny. 2020-ban 17 indultak el a Mikulás Rallye-n és 6 páros ért célba. Szurkolunk, és reméljük, hogy a hétvégén nem fog megdőlni legalább ez a negatív rekord, és mind a 11 Rally2-es autó átszakíthatja a képzeletbeli célszalagot.

Frissítés: Kókai Gábor és Báttya mégsem indul a Székesfehérvár-Veszprém Rallye-n, a Rally2 Bajnokság mezőnyét így 10 versenyzőpáros fogja alkotni.

Frissítés 2.: Goller Ákos és Tóth Szabolcs is lemondta az utolsó pillanatban a részvételt, a mezőny várhatóan 9 párossal rajtol el vasárnap.

Rallye2.hu – Salánki Gábor